Nytt fra Kvam Historiske Forening


Gammel kriger ved veiens ende

Publisert 05.11.2011


Historien om en gammel lastebil som kom til landet i fiendens tjeneste men endte som et nyttig redskap for gjenoppbyggingen av etterkrigstidens Norge. Dette var den første kranbilen til Kvam Mek. Verksted og derfor en del av dagliglivet på Kvam i starten av 50-tallet.

Når tyskerne kapitulerte i maidagene 1945 ble alt krigsmateriellet de hadde tatt med seg til Norge konfiskert av de allierte. Mye av dette ble solgt på det sivile markedet for privat bruk. Det norske forvaret foretrakk å benytte engelske eller amerikanske kjøretøy og kvittet seg derfor raskt med tyske kjøretøy som istedet kunne gjøre nytte for seg i gjenoppbyggingen av landet etter krigen. 

En av disse bilene som fikk en sivil karriere var denne Steyr 1500A. En lett lastebil bygget i Østerrike mellom 1941-1944. Motoren var en luftavkjølt V8 på 85 hk. Nyttelasten var 1675 kg. Den hadde 4 hjulstrekk og viste seg å være meget anvendelig og driftsikker. Typen ble derfor veldig populær, både blant tyskerne og nordmennene som overtok dem. 

Steyr produserte 12.450 stk. på de 4 årene produksjonen varte. I tillegg produserte Auto-Union en lisensiert utgave i 5.600 eksemplarer. Det ble laget tre varianter: Lett lastebil, infanterivogn og kommandovogn. Bildet over viser hvordan lastebilene så ut når den kom fra fabrikken.

Den første sivile eieren av denne lastebilen var Fefor Høyfjellshotell. De brukte den til varetransport og brøytebil frem til ca 1950/51. Her er et bilde som er fotografert i denne perioden. Bildet er utånt av Johannes Tungen. Fotograf ukjent.

Rundt 1950 så kjøpte Ottar Tungen lastebilen av Fefor Høyfjellshotell. Det ble montert en kran på lasteplanet for at bilen kunne benyttes som bergningsbil for Kvam Mek. Verksted. Bilen manglet kraftuttak, så kranen måtte opereres manuelt. Lastebilen gjorde tjeneste som bergningsbil frem til ca 1956. Da ble den erstattet av en annen gammel kriger, en Chevrolet CMP. Også denne Chevroleten eksisterer fremdeles i dag på Sjoa. Chevroleten fikk kranen fra Steyren når den ble solgt.  

Maleri fra 1951 malt av Reidar Letrud som betaling for en bilreparasjon på Kvam Mek. Verksted. Maleriet viser bolighuset og de første verkstedbygningene i Sætrevegen på Kvam. På tunet står lastebilen til høyre. På maleriet har bilen fremdeles lasteplan. Dette ble senere erstattet med en kran for tauing av biler og annen redskap.

Neste eier ble Sigurd Rosten på Sel som benyttet bilen som brøytebil i noen år. Sønnen Steinar overtok bilen etter Sigurd.

De første årene etter krigen var det god tilgang på reservedeler til de tyske bilene. Tyskerene hadde etterlatt seg store delelagere som ble oppkjøpt av private firma for videresalg til det sivile markedet. Men etterhvert som krigsnostalgien bredte om seg i Europa på 60-tallet ble etterspørselen og betalingsvilligheten for deler såpass stor at delelagrene i Norge ble solgt til utlandet. De gamle krigerne ble gradvis faset ut av samfunnslivet og mange fant sin egen plass i skogen etter endt tjeneste.

I dag eies bilen av Stein Roger Høiberg. Det er mulig at bilen skal restaureres til fordums glans. Som bildene viser, så trengs det litt arbeid for å få den på veien igjen.

Overraskende komplett etter mange år i fri natur. Tydeligvis har bilen har fått stå i fred for delejegere fra inn og utland. Fotograf: Stein Roger Høiberg

Grønnfargen fra perioden den ble benyttet som bergingsbil for Kvam Mek. er godt synlig inne i førerhuset. Fotograf: Stein Roger Høiberg

Spartansk instrumentbord, men heldigvis er alle instrumenter på plass. Uvurderlig for den som skal restaurere bilen. Fotograf: Stein Roger Høiberg

Brøytefestet er så vidt synlig bak kjettingen under støtfangeren. Fotograf: Stein Roger Høiberg

Luftavkjølt V8 motor. En trofast arbeidshest i den tyske krigsmakten. Den enkle, men solide konstruksjonen ga fordeler fra Sahara i sør til Finnmark i nord. Fotograf: Stein Roger Høiberg

Hvis du har historier eller opplevelser relatert til denne bilen bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor og del det med oss. Evt. send på epost til lars.tungen@abaris.no

Kilder:

  • Motoriserte militærkjøretøy i Norge Bind I - Forsvarsmuseet Oslo 2005
  • http://www.achtungpanzer.com/steyr-1500-a-series.htm
  • Johannes Tungen



Årsmøte Kvam Historiske Forening

Fredag 20.oktober kl 18:00 blir det årsmøte på Gammelbua i Kvam.

Les mer...

Årsmøte Kvam Historiske Forening

Årsmøte i Kvam Historiske Forening og foredrag Tysklandsbrigaden

Fredag 14/10-2022 kl 19:00 blir det årsmøte i Kvam Historiske Forening på Gammelbua i Kvam. Etter møtet blir det foredrag med Jon Inge Nordlien om Tysklandsbrigaden.

Les mer...

Årsmøte i Kvam Historiske Forening og foredrag Tysklandsbrigaden

Årsmøte i Kvam Historiske Forening + gratis foredrag

Fredag 26.april blir det årsmøte i Kvam Historiske Forening samt gratis foredrag av forfatter Frank Magnes som har skrevet boken «Norske FN-soldater i skuddlinjen – Libanon 1978-1998».

Les mer...

Årsmøte i Kvam Historiske Forening + gratis foredrag

Stand på markedsdagen i Kvam

Førstkommende lørdag har vi stand på markedsdagen i Kvam.

Les mer...

Stand på markedsdagen i Kvam

Nytt medlemssystem

Kvam Historiske Forening har tatt i bruk digitalt medlemssystem. Les her om hva dette betyr for deg og ditt medlemskap.

Les mer...

Nytt medlemssystem

Ukjent familie fotografert av Amund Moen

Les mer...

Ukjent familie fotografert av Amund Moen

Kjem du é haug? - Kvam i bilder gjennom 120 år

Boka som foreninga har jobba med i høst er endelig ankommet og salget starter 29. november.

Les mer...

Kjem du é haug? - Kvam i bilder gjennom 120 år

Foredrag om utflytta Kvamvær. Onsdag 4.desember, Biblioteket Vinstra

Onsdag 4.desember kl. 19.00 skal biblioteket på Vinstra ha eit arrangement som kan vere av interesse for dei som er oppteke av Kvamshistorie/utflytta Kvamværer. Pål Espolin Johnson skal fortelje om boka si; "Olsen og tolv til. Fortellinger om levd liv". Boka inneheld m.a. historia om Rønnaug Workinn, opprinneleg frå Forbrigd i Kvam. I 1921 reiste ho nordover med Dovrebanen, vidare med hurtigruta og endte opp som gardkjerring i Tromsø. Ho var, iflg. Pål Espolin Johnson, gudbrandsdøl heile sitt liv – både i dialekt og veremåte

Les mer...

Foredrag om utflytta Kvamvær. Onsdag 4.desember, Biblioteket Vinstra

Bilder av Kvamværer

Her er noen bilder av Kvamværer på slutten av 70-tallet og starten av 80-tallet. Fotografert av Torbjørn Mathisen (Tobben).

Les mer...

Bilder av Kvamværer

På plass i bygdahuset

Kvam Historiske Forening har hatt kontor i bygdahuset siden 90-tallet.

Les mer...

På plass i bygdahuset
Side1 av 7Først   Forrige   [1]  2  3  4  5  6  7  Neste   Sist   

Bli Medlem!

Medlemmer i Kvam Historiske Forening støtter arbeidet vi utfører og får medlemsbladet "Gåmålt frå Qvam" i posten 3-4 ganger hvert år.

Se her hvordan du blir medlem

Kontakt oss

Postadresse:
Kvam Historiske Forening
co/Arild Teigen
Moavegen 40
2642 Kvam

Arild Teigen
Leder
Arild Teigen
Tlf: 97 65 90 88
Epost: arildteigen@hotmail.com

Lars Tungen
Redaktør
Lars Tungen
Tlf 982 66 880
Epost: lars.tungen@gmail.com

Facebook